foto © Hiddinkfotografie

Spreekster bij uitvaarten

In de dagen na het overlijden komt er veel op je af. De uitvaartleider verzorgt de uitvaart maar meestal niet de inhoud van de afscheidsplechtigheid. Vind je het lastig zelf het afscheid vorm te geven, achter het spreekgestoelte plaats te nemen of om woorden te geven aan herinneringen? Een uitvaartspreker kan hierbij helpen. Je kunt mij rechtstreeks benaderen of via de uitvaartleider.

Tijdens een gesprek bij jou thuis luister ik naar jouw verhalen over het leven van je overleden dierbare. Wie was hij of zij? Waar stond hij of zij voor? Wat heeft hij of zij voor jou betekend? Welke wensen zijn er ten aanzien van de invulling van de viering? Samen zoeken we naar woorden, gedichten, teksten, muziek of een symbool als rode draad in de viering. Daarbij kun je gebruik maken van de door mij verzamelde gedichten en verhalen en mijn muziekbestand. Je bepaalt wat je zelf wilt doen en geeft aan waarin ik kan ondersteunen. Het belangrijkste is dat het een warm, persoonlijk afscheid wordt dat bij jou en je overleden dierbare past. Want ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal en ik vind het belangrijk dat dit persoonlijke verhaal wordt verteld:

  • een verhaal in jouw taal
  • een verhaal van woorden, beelden, muziek, rituelen en symbolen
  • een verhaal als herinnering
  • een verhaal dat jullie op weg helpt na en met het verlies

Ik ga graag samen met jullie op zoek naar dat levensverhaal, voor een persoonlijke afscheidsdienst.

Vanuit mijn katholieke achtergrond kan ik, als je dat wenst, voorgaan in gebed of een Bijbellezing verzorgen.
Ik beschik over Bijbelteksten en gedichten in de streektaal van de Achterhoek en Twente. Ik beheers het dialect zelf niet actief, maar kan het wel (voor)lezen en verstaan.

Als je graag tijdens je leven jouw wensen voor de afscheidsviering wilt bespreken, kan dat ook. Als je weet dat je komt te overlijden, of wanneer je het belangrijk vindt dat iemand op de hoogte is van jouw wensen aangaande de uitvaart, kan ik met jou je eigen uitvaart bespreken en/of voorbereiden. Samen gaan we de inhoud en vorm van de ceremonie invullen. Jouw overlijden wordt op deze manier een extra betekenisvol afscheid.

Mijn uitdaging als uitvaartspreker? Elke afscheidsbegeleiding is persoonlijk en uniek! Alles is bespreekbaar en de mogelijkheden (vrijwel) onbeperkt. Graag maak ik een afscheidsdienst ‘op maat’, een offerte c.q. opdrachtbevestiging zal worden toegestuurd. Om je vragen en wensen te bespreken kun je vrijblijvend met mij contact opnemen.

Helaas neem ik op dit moment, alleen bij hoge uitzondering, een uitvaart aan. Het aantal wekelijkse cliënturen rouw- en verliesbegeleiding staat op dit moment niet toe meer werk c.q. een uitvaart aan te nemen.