foto © Hiddinkfotografie

Verschijnselen van Burn-out

Als je een burn-out hebt, is je lijf opgebrand. Je hebt niet geluisterd naar (eerdere) signalen van je lichaam, naar je gevoelens, je gedachten of naar wat je hart je ingaf. En ineens ‘doet je lijf het niet meer’ en ben je jezelf kwijtgeraakt.
Het wordt zo vaak en zo makkelijk gezegd bij een (dreigende) burn-out: ‘Doe dan ook een beetje rustig(er) aan!’. ‘Ga toch even een paar dagen op vakantie!’. ‘Neem een paar dagen vrij van je werk zodat je er even helemaal los van kunt komen!’. ‘Vraag aan je huisarts dan wat kalmerende of rustgevende tabletjes!’.
Allemaal goed bedoelde adviezen, maar helpen ze ook?

Iedereen die een burn-out heeft gehad weet hierop het antwoord:nee. Die goedbedoelde adviezen helpen echt niet. Ze kunnen wel bijdragen aan het wegnemen van de bun-out, maar zijn niet de oplossing. Want burn-out is niet hetzelfde als te veel of te hard gewerkt hebben. Burn-out is niet hetzelfde als (te) veel stress ervaren. Burn-out gaat om een (hele diepe) teleurstelling omdat verwachtingen niet uitkomen. En alle gevoelens en emoties die hierbij horen. Burn-out is dus eigenlijk een verlieservaring die in het verleden is opgedaan. Je hebt een persoonlijke doelstelling, droom of ideaal niet gehaald. En eigenlijk dus niet de rouw genomen. Dat doet iets met je vertrouwen en het geloof in jezelf. Factoren als naderend ontslag, geen uitdaging hebben in je werk, privé zaken, werkdruk of geen erkenning krijgen van collega’s of leidinggevende kunnen een trigger zijn, maar de burn-out zit dieper. Het heeft te maken met je diepere zelf. Jouw diepere kern. Daar waar jij voor staat en in gelooft. En dus welke (te hoge) verwachtingen je hebt (gehad).

Begeleiding van (een dreigende) burn-out is over het algemeen alleen gericht op het verminderen van de symptomen: je krijgt rust voorgeschreven, je wordt begeleid in het aangeven van grenzen, onderzoekt waar je energie van krijgt of wat energie kost. Hiermee wordt echter de onderliggende oorzaak niet weggenomen en als de druk weer toeneemt val je gemakkelijk terug in je oude patroon. Daarom gaan we samen op zoek naar de oorzaak van je (dreigende) burn-out zodat je weet waardoor het is ontstaan. Waar komt je perfectionisme vandaan? Om welke reden wil je alles onder controle houden? Om welke reden neem je weinig (ontspannings)tijd voor jezelf? Mag je fouten maken van jezelf of kun je nee zeggen? Mijn ervaring is dat we met mijn begeleiding hierin mooie stappen kunnen zetten. Moeten we op zoek naar welk patroon ten grondslag ligt aan dat jij compleet uitgeput of opgebrand bent geraakt, en dus werken op de gedragslaag of op een nog diepere laag (namelijk je identiteitslaag), dan raad ik je aan naar een hierin gespecialiseerde hulpverlener te gaan.