Sommige mensen zijn eraan verslaafd. Andere mensen krijgen er onmiddellijk stress van. Weer andere mensen spelen vals. En natuurlijk zijn er mensen die er niet in geloven. Maar bijna allemaal gebruiken we ze: to-do-lijstjes.

Het leuke van een to-dolijstje? Het is zo’n prettige versimpeling van de werkelijkheid. Het geeft een gevoel van controle: jij bepaalt zelf wat je erop zet, en daarmee automatisch ook wat er niet op staat. Alsof je even de baas bent van je eigen universum. Dit. Ga. Ik. Doen. Wat is er lekkerder dan je lijstje erbij pakken en afgeronde puntjes doorstrepen? Het is volbracht. En dat voelt geweldig.

Maar to-dolijstjes geven ook stress. Omdat in hetzelfde tempo waarmee je aan de bovenkant afstreept de lijst aangroeit aan de onderkant. De meeste to-dolijstjes bereiken nooit de bodem. In plaats van voldoening, veroorzaken ze precies het tegenovergestelde: je hebt het idee dat je water naar de zee draagt. Zelfs als je alle tips over to-dolijstjes toepast en netjes met de moeilijkste taak begint, voldoende pauze neemt en alles in kleine brokjes verdeelt (zodat je vaak iets kunt afstrepen en door die succeservaring extra dopamine aanmaakt) verandert er niks: je lijst blijft, en daarmee de stress.

Zoals bij alles wat nét niet lekker werkt, zie je ook een tegenbeweging. De anti-to-do-list. Waar je op zet wat je vandaag allemaal niet gaat doen. De fuck-it-list in plaats van de bucketlist. Je gaat níet parachutespringen of marathonlopen – fuck it. Het geeft een zucht van verlichting als je simpelweg besluit dat je het meeste niet doet. Je mist meer dan je meemaakt, zei Martin Bril ooit, en dat is een heel gerustellend idee.

Toch ontbreekt één belangrijk ding. Want straks heb je zowel een to-do als een fuck-it-list en weet je precies wat je wel en niet gaat doen. Maar wat je niet weet, is waartoe dat allemaal leidt.

Omdat je geen aandacht geeft aan hoe je je wilt voelen als je al die dingen doet. Terwijl het uiteindelijk allemaal daar om draait: jezelf een beetje fijn voelen. Dus waarom maken we dáár geen lijstje van?

Ik wil me ontspannen voelen.

Ik wil me verliefd voelen.

Ik wil me fit voelen.

Geen to-do-list, maar een to-feel-list. In veel gevallen verandert daardoor meteen je to-do-list, omdat het doen van al die dingen helemaal niets bijdraagt aan hoe je je wilt voelen. Misschien verdwijnt het lijstje zelfs helemaal, omdat je de meeste van die dingen helemaal niet nodig hebt om je te voelen zoals je wilt en je er ook zonder lijstje nu mee kunt beginnen.

(Letterlijk overgenomen uit &magazine van de Tubantia, 28-29 oktober 2017.

Het betreft een serie columns waarin David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl één doel hebben: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.)

 

PS

Het was jullie vast al opgevallen, en uh ja, het klopt dat ik een beetje achterstand heb in het leesvoer. Maar ik wilde deze fantastische reminder over to-dolijstjes graag met jullie delen.

# ik heb namelijk ook to-dolijstjes…