Ervaar jij knopen in je leven? Gedachten of gevoelens die je onrustig maken of die ervoor zorgen dat je dingen uitstelt of niet aangaat? Heb je weinig of geen energie en geen idee hoe dat komt? Er zijn meerdere dingen waardoor je in de knoop kunt komen, hieronder lees je de top 7. Herken jij één of meerdere dingen uit deze lijst?

1. Perfectionisme
Alles perfect doen is nagenoeg onbereikbaar, het toch proberen kan leiden tot falen en zelfkritiek.

2. Jezelf vergelijken met anderen
Jezelf vergelijken kan tot gedachten leiden als ‘Dat krijg ik nooit voor elkaar’, ‘Ander

en kunnen alles beter dan ik, Zij heeft wel doorzettingsvermogen, ‘Dat krijg ik niet voor elkaar’ en meer van dit soort gedachten.

3. Aan jezelf twijfelen
Zelftwijfel is als onkruid, als je het niet met wortel en al uitroeit, neemt het je leven over en ga je nog meer aan jezelf twijfelen waardoor je steeds onzekerder wordt.

4. Alles analyseren
Als je alles van alle kanten probeert te bekijken en alles analyseert wat er in je leven gebeurd komt je hoofd nooit rust, kom jij niet tot rust. Over analyseren is een enorme energielek.

5. Zorgen

maken

Je zorgen maken verandert niets behalve dat het je gezondheid en mentale toestand negatief beïnvloedt. Het zorgt ervoor dat je blijft rennen en vliegen, dat je je richt op wat er allemaal nog moet gebeuren waardoor je niet van het nu kan genieten en mooie momenten mist.

6. Geen zelfvertrouwen
Geen zelfvertrouwen hebben zorgt er vaak voor dat je in je schulp kruipt, niet zichtbaar durft te zijn waardoor je uitdagingen uit de weg gaat. Het kan ervoor zorgen dat je bang bent dat je de verkeerde keuzes maakt waardoor je niet durft te kiezen.

7. Alles willen controleren
Alles willen controleren is een mega energie lek. Je hoofd loopt over. Je komt ogen, oren en tijd tekort om in de gaten te houden of het wel gaat op jouw manier. Het is uitputtend.

Een heel mooi overzicht gemaakt door Jennie Kanis, ‘Kom uit de knoop!’. Zo opgesomd lijkt het zo eenvoudig. En toch doen we het niet. Raar als dit is wat we je wil, toch?

Delen van dit blog mag, graag zelfs. Svp onder naamsvermelding van Esther Nijbroek, begeleiding bij verlies en rouw.