Oeps. Boosheid is een lastige emotie. Vaak ligt er teleurstelling aan ten grondslag. Het is niet gegaan zoals het hoort, zoals verwacht of zoals gehoopt. Daardoor raken we gefrustreerd. Die emotie houden we vast. Wordt woede. Wraakzucht. En wat zo lastig is om te zien, onder die emoties en gevoelens schuilt verdriet. Je hebt twee keuzes:
- in de boosheid blijven hangen
- je verdriet onderzoeken
Als jij je boosheid op of teleurstelling in een ander kunt accepteren heb je andere energie. Cliënten geven vaak aan dat het een bevrijding is.
Ter verduidelijking:
‘Wanneer jij gedachten hebt over een ander – je zoon, je moeder, je partner, je baas, je buurvrouw, je concurrent, een beroemdheid – die oordelen, misprijzen, laag achten, veroordelen, minachten, afkeuren of laken: hoe voelt dat dan?
En misschien belangrijker: wie voelt dat dan?
En wanneer jij gedachten hebt over een ander die positief, liefdevol, hoopvol, hoogachtend, prijzend, zachtmoedig, gunstig, mild, waarderend of goedkeurend zijn: hoe voelt dat dan?
En het belangrijkst: wie voelt dat?
We denken vaak dat wanneer we liefde voelen voor iemand, de ander daarvan profiteert. Maar het is precies omgekeerd: je profiteert daar zelf van. (…)
Oh, en ik begrijp wat je nu misschien denkt: maar die ander vertoont dat gedrag toch? Dus het is toch de schuld van de ander dat ik me zo voel?
Maar de gevoelens die jij hebt, die jij voelt, die ontstaan in jou. (…) Jijzelf bent de machtige schepper van jouw eigen gevoelens, door middel van de gedachten die jij denkt. Wanneer jij met milde ogen kijkt, voel jij je mild. Wanneer je met waarderende ogen kijkt, voel jij je warm. Wanneer je met liefdevolle ogen kijkt, voel jij je gevuld met liefde.’
(naar De tien Heilige geboden geschreven door Edith Hagenaar)
Waar richt jij je na het lezen hiervan op?