Nodig je mensen uit? Of juist niet?
Koop of bak je zijn/haar lievelingstaart? Of toch maar niet?
Steek je een kaarsje aan?
Ga je naar het graf?
Zet je een bloemetje bij de foto?
Of doe je iets heel anders?

Binnenkort is het de verjaardag van mijn peetoom, helaas al de 6de verjaardag zonder hem. Het is en blijft een rare dag, zo vol met zijn afwezigheid. Ik ga deze dag altijd naar mijn tante. Neem een bloemetje mee voor op het graf en/of een bloemetje voor bij de foto. Zij heeft iets lekkers bij de koffie, wat hapjes bij de borrel. Zijn náám wordt genoemd. Herinneringen worden opgehaald met een lach en een traan. Zo verweven is hij nog in ons leven, maar hij wordt ook nog steeds zo gemist. Het voelt voor mij goed om vandaag samen te zijn. En hoop dat het daarom voor mijn tante vandaag allemaal wat lichter voelt.

Ik koop een bosje bloemen
voor jou.
Ik rijd naar je toe,
zet de auto op het oprit
en stap uit met dat bosje bloemen in mijn hand.
En bel aan…

Maar jij doet niet open;
geen stralende lach en ondeugende ogen
om de felicitaties in ontvangst te nemen.

Ik drink een kop thee met wat lekkers erbij
… en denk aan jou
We koesteren de herinneringen,
met een lach en met een traan … om jou
We zijn verbonden in ons samen-zijn
door jou!

Hoe vier jij de verjaardag van je dierbare overledene?