In een jaar waarin mijn gezondheid mij dwong om andere keuzes maken zijn er nieuwe deuren open gegaan.
Met spijt in mijn hart heb ik uitvaartleiders moeten berichten dat ik een groot deel van dit jaar geen uitvaarten aan kon nemen; daar waar ik wel heb ‘gesproken’ was op uitdrukkelijk verzoek, en werd er rekening gehouden met mijn gezondheid. Hoe mooi is het dan dat het begeleiden bij verlies en rouw in 2019 zo’n grote vlucht heeft genomen, zodat ik met nog meer mensen heb mogen meelopen op hun pad vol uitdagingen. En dat voelt rijk.
Rijk dat ik aan mezelf durfde toe te geven mijn houding van ‘sterk zijn’, ‘doorgaan’ en ‘altijd de schouders er onder zetten’ op zij te zetten, zodat ik de beslissing durfde en kon nemen me (tijdelijk) volledig te concentreren op het coachen. Rijk dat ik aangaande mijn gezondheid net zolang gezocht heb dat er een arts mijn klachten kon verklaren en mij op het spoor van behandelingen kon zetten. Ik ben door vele artsen gezien, en alle steentjes hebben bijgedragen aan een behandeltraject in de pijnkliniek in De Bilt en een revalidatietraject in het ziekenhuis in Winterswijk. Dit loopt nog door in het nieuwe jaar, dus ik ben er nog niet, maar het gaat letterlijk en figuurlijk stapje voor stapje vooruit.
Rijk voelt het dat er ook nieuwe mogelijkheden zijn gekomen: van trainingen en lezingen verzorgen tot het organiseren van lotgenotenbijeenkomsten. Er zijn nu 2 groepen die met grote regelmaat bijeen komen om buddy’s te zijn voor elkaar.
Rijk is het ook zoveel hulpbronnen om me heen te weten: mijn ouders die altijd voor mij klaar staan en mijn broer, zussen, schoonzus en zwagers waar ik, zeker in de 7 weken dat ik op krukken heb gelopen, een beroep op kon doen, mijn neefjes en nichtjes die me soms ondersteunen; mijn broer die te pas en te onpas al mijn computer- en telefoonproblemen komt oplossen; mijn lieve ‘rechterhand’ die zorgt dat het thuis op rolletjes loopt; de intervisiegroep (Olga, Jolanda en Bianca, thnx!) én mijn zakelijke contacten die ik soms met de meest onmogelijke vragen mag lastigvallen met betrekking tot boekhouding, drukwerk (@Copyservice Winterswijk) en mijn internetpagina (@Idea-Online).
En door dit alles werd 2019 een jaar om dankbaar en rijk op terug te kijken. Door mijn gezondheid heb ik naar mezelf moeten kijken, en heb ik door mijn eigen patronen van denken en doen aan te passen opnieuw als mens mogen groeien: hulp vragen mag, me overgeven aan de beperkingen in staan en lopen ook. Rijk is het ook om zoveel vertrouwen van cliënten en nabestaanden te krijgen dat ze me hun meest kwetsbare kant hebben laten zien.
Daarnaast:
– is het KIWA keurmerk voor ZZP’ers in de zorg weer verlengd
– heb ik ook voor het komende jaar 2020 contracten met de 8 Achterhoekse gemeentes voor Jeugdzorg en/of Wmo, te weten:
• Berkelland
• Oost Gelre
• Aalten
• Winterswijk
• Montferland
• Bronckhorst
• Oude IJsselstreek
• Doetinchem
– en zijn ook voor 2020 de contracten met de onderstaande zorgverzekeraars geregeld:
 Zilveren Kruis
 Avéro Achmea
 FBTO
 OZF
 CZ
 OHRA
 CZdirect
 Nationale Nederlanden Zorg
 Menzis
 PMA
 Anderzorg
 de drie Zorgkantoren Groningen Twente en Arnhem
 Menzis Zorgaanbod (MEZ)
 ONVZ
 De Friesland Zorgverzekeraar

Dus ja, dankbaar voor 2019. Dank voor jullie vertrouwen en steun. Op naar 2020!