Wanneer je even stil wilt staan bij een overleden dierbare, kun je het graf bezoeken of de plek waar de as is uitgestrooid. Maar er zijn ook andere manieren om de herinnering aan je dierbare levend te houden. We geven je vier bijzondere tips (+ een bonustip!) waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

* Maak er (opnieuw) iets moois van!
Hergebruik is duurzaam en duurzaam is goed. Maar wist je dat het hergebruiken van spullen die van je overleden dierbare zijn geweest ook een positieve invloed kan hebben op je rouwproces? Eerder schreven we een blog over een grootvader die een kussen had laten maken van zijn lievelingsoverhemd, voor zijn kleinkinderen. Zo hadden zij na zijn overlijden hun opa toch nog een beetje dichtbij.

Je kunt natuurlijk een kussen laten maken van een mooi kledingstuk van je dierbare, maar je kunt ook denken aan het naaien van een knuffeltje. Of je maakt van verschillende kledingstukken een deken of een warme sjaal: op deze manier kun je je letterlijk omhullen met de herinnering aan je dierbare – zonder dat je omgeving het direct ziet.

Er zijn bedrijfjes die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort tastbare herinneringen. Maar als je zelf handig met naald en draad bent, kan het ook heel fijn voor het rouwproces zijn om zelf aan de slag te gaan.

* Een herinnering die blijft groeien en bloeien
Het kan een mooi idee zijn om je overleden dierbare letterlijk te laten voorleven in iets anders. Na een crematie kan de as als voedingsbodem voor verschillende bomen zoals de zilverlinde, dakplataan, trompetboom of sierkers dienen.

Deze herinneringsboom kan op de begraafplaats geplant worden. Maar je kunt er ook voor kiezen de boom op een voor jou bijzondere plek te planten – ga dan wel na of je hier toestemming voor hebt. Daarnaast bestaan er ook verschillende afbreekbare urnen waaruit een boom of plant kan ontspruiten.

* Alles bij elkaar in een kastje
Tijdens een avondje door een fotoalbum bladeren, komen er allerlei herinneringen bij je naar boven. Maar wat doe je met de dierbare spullen die niet zo gemakkelijk in een boek kwijt kunt? Hierbij kun je denken aan de stapel liefdesbrieven van je ouders, trouwringen of dierbare kunstwerken die door je dierbare gemaakt zijn.
Het kan dan een mooi idee zijn om deze spullen in een speciaal daarvoor bestemd kastje uit te stallen. Je kunt dit kastje naar eigen smaak inrichten en aankleden. Je kunt misschien zelfs een kleine ruimte inrichten voor een kleine urn, of asreliek. Ben je wat kleiner behuisd, of wil je alleen kleine spullen bewaren? Dan kun je natuurlijk ook voor een klein(er) doosje kiezen.

* Iedere dag een nieuwe oude herinnering
Is je budget niet zo groot? Ook dan kun je nog mooie manieren verzinnen om je dierbare op een bijzondere manier te herinneren. Het enige dat je nodig hebt is een grote pot of vaas, een pen en papier. Maak van een stuk papier allemaal kleine briefjes en schrijf op ieder briefje een mooie herinnering aan je dierbare. Of schrijf er bijzondere uitspraken of liedjesteksten op die je aan deze dierbare doen denken.

Stop deze briefjes in de pot en wanneer je er even doorheen zit, haal je een van deze briefjes uit de pot. Het teruglezen van de herinnering zal veel emoties oproepen en misschien zelfs voor een glimlach zorgen. Zo voelt je dierbare dichtbij, ook al is het maar voor even.

Dit zijn tips die ik overgenomen heb van Monuta. Er zijn natuurlijk veel meer manieren om de herinnering aan je dierbare levend te houden. Deel je jouw tip onder dit artikel in de reacties?

Delen van dit blog mag, graag zelfs. Svp onder naamsvermelding van Esther Nijbroek, spreekster bij uitvaarten.