foto © Astrid Lansink

B.

Heel toevallig kwam ik met Esther in gesprek, niet wetende dat ik haar hulp een paar weken later nodig zou hebben.

Het intakegesprek verliep dusdanig, dat er van mijn kant direct een vertrouwen was om dat op tafel te leggen waarvoor ik gekomen was. Ze liet me rustig praten en sloeg het verhaal op. Hetgeen bleek uit de vragen die er later van haar kant kwamen. Ze wist me op een rustige uitnodigende manier dat te laten vertellen waar het om draaide. Haar vragen en mijn antwoorden daarop gaven meteen een diepere kijk in mijn eigen ik, mijn functioneren en mijn gedachten.

Esther maakte eventueel gebruik van hulpmiddelen om zo het een en ander nog duidelijker voor mij te maken. Dat kunnen kaarten, een tekening maken of poppetjes zijn.

Ze gaf me alle tijd om rustig de antwoorden, mijn vragen en mijn verhaal te formuleren. Haar betrokkenheid bleek uit de belangstelling, de aandacht die ze toonde tijdens het gesprek. Maar het weerhield haar niet om het cruciale punt aan te pakken, of juist dat aan te geven waar je misschien net niet op zat te wachten. Natuurlijk alles gezien in het licht waarvoor je haar hulp ingeroepen hebt. Ze vroeg me om een verslag hoe ik de sessie beleefd had, wat het met je gedaan had en hoe ik het eventueel in praktijk gebracht had of wilde brengen.

Esther heeft mij die hulp gegeven die ik nodig had, een spiegel voor gehouden waar ik dagelijks in kijk en mij scherp en bezig houdt met mijn ik, maar ook hoe het functioneert in mijn omgeving. Ze leerde me grenzen te stellen en zaken waaraan je niets kunt veranderen “over je schouder weg gooien”. Het heeft mij geholpen om mijn kijk op mijn functioneren bij te stellen en zorgen dat mijn spiegel niet beslaat. Esther kan helpen maar je zult het zelf moeten doen.

Bedankt Esther.

B. nov. 2016