Heb je je net voorgenomen om vanavond eens te beginnen in dat boek dat al veel te lang ligt te wachten, vraagt je vriendin of je voor een paar uurtjes op haar kinderen kunt passen. De twijfel slaat toe. Want ja, het zijn leuke kinderen. En het is fijn om haar voort te helpen. Bovendienkan ze niet zo gauw iemand anders vinden. Durf je dan nog nee te zeggen? Twijfel twijfel…. Luister je naar je eigen behoeftes of niet? Het is wel de zoveelste keer dat je voornemen niet uitkomt…

Ik zelf vind dat ook nog steeds lastig: kiezen voor mezelf. Zo gewend ben ik om klaar te staan voor een ander. En als ik dan toch nee zeg, dan zeg ik met een groot schuldgevoel nee. Want kan ik dan echt niet…? Bovendien geef ik dan uitvoerig tekst en uitleg waarom ik niet zou kunnen. Toch lukt het me steeds beter om naar mijn eigen behoeften te luisteren. Hoe? Ik deel graag wat mij hierbij helpt:

  1. ik hou me telkens voor dat niet assertief zijn aangeleerd gedrag is. Als je geleerd hebt dat het brutaal is als je ergens wat van zegt of niet voldoet aan de vraag van een ander, dan is de uitdaging groot om te leren luisteren naar je eigen behoeften
  2. het is me gelukt aarzeltaal te vervangen door assertievere taal. Aarzeltaal hielp me namelijk niet. Ik was er goed in. ‘Ik kijk even, ja, uhm, als we het dan zo doen dan….’. Ik zeg nu veel makkelijker: ‘Ja, graag!’ ‘Nee, ik heb andere plannen.’ ‘Nee, ik wil dat niet.’ ‘Nee, ik kom niet.’ Maar oh, wat was dit lastig… Wat voelde ik me onaardig…
  3. ik heb geoefend om assertiever te zijn. Eerst door het voor mezelf hardop uit te spreken. Een spiegel was in het begin al best confronterend. Voor mij was de volgende stap om tijdens het winkelen en na uitgebreid kleding gepast te hebben, de kleding terug te hangen omdat het niet naar mijn wens was. Om vervolgens de verkoopster ‘alleen maar te bedanken voor haar hulp’. Dus zonder toevoeging waarom ik het toch niet ging kopen. In het begin met een rood hoofd hoor. Oh, wat voelde ik me ongemakkelijk.

Zijn het tips waar je wat aan hebt? Of heb jij nog goede tips, laat het me dan weten. Want we zijn met velen die assertiever zijn een behoorlijke uitdaging vinden… Zo kunnen we leren van elkaar!

Delen van dit blog mag, graag zelfs. Svp onder naamsvermelding van Esther Nijbroek, begeleiding bij verlies en rouw.