foto © Hiddink- fotografie

Rouw- en verliesbegeleiding
Verlies van (verbinding met) jezelf door bijvoorbeeld rouw na overlijden, een burn-out of ziekteproces geeft vaak klachten en worstelingen. Elk verlies kent zijn eigen verdriet en heeft zijn eigen rouwproces. Samen gaan we op zoek zodat je je emoties beter leert begrijpen. Ook onderzoeken we samen jouw patronen van handelen, loslaten en/of afscheid nemen. Alles wat je nodig hebt om je weer goed te voelen zit al in je, je moet je er alleen nog bewust van worden. Kernvragen daarbij zijn:

• Wat maakt dat je reageert zoals je reageert? Dat je doet zoals je doet?
• Waardoor ben je vastgelopen?
• Waarin heb je ondersteuning nodig?
• Hoe ga je om met verlies, loslaten en afscheid nemen?
• Wat heb je nodig om verder te kunnen (leven) met het verlies?

Het gaat hierbij niet om de gebeurtenis of om de klachten maar hoe je er mee omgaat. Jij als mens staat centraal en samen werken we aan het eigen maken van nieuwe (handelings)patronen en het weer leren vertrouwen op jezelf. Rouw- en verliesbegeleiding is zowel voor kinderen als volwassenen en wordt vergoed óf via de Wmo óf via je zorgverzekeraar: https://esthernijbroek.nl/category/werkwijze/vergoeding/

Spreekster bij uitvaarten
Een bijzondere begeleidingsvorm van rouwbegeleiding is mijn werk als spreekster bij uitvaarten. Samen geven we vorm en inhoud aan een uniek eerbetoon aan jouw dierbare. Je bepaalt wat je zelf wilt doen en geeft aan waarin ik je kan ondersteunen. Het organiseren van de afscheidsdienst, waarin je op jouw eigen wijze afscheid neemt, is een eerste stap om het verlies te benoemen en geeft kracht en troost in de rouwverwerking.

Mijn proces van verlies- en rouwverwerking
Dat verlies- of rouwverwerking niet makkelijk is heb ik zelf ervaren. Een auto-ongeval in 1992 zette mijn hele leven op zijn kop. De geplande verhuizing met mijn partner naar Polen moest 2 jaar worden uitgesteld. Het was een lang en soms moeizaam proces van zoeken naar herkenning en erkenning van de klachten, het leren leven met een scala aan ongemakken en afscheid nemen van een actief bestaan. Ook het stranden van mijn relatie – en daaruit voortvloeiend mijn terugkeer naar Nederland in 2011 – was een proces van rouwverwerking. Het leven weer oppakken bleek een hele uitdaging.
Uit ervaring weet ik dus hoe zwaar en eenzaam verlies- of rouwverwerking kan zijn. Maar ook hoe fijn het is dat er verlies- en rouwbegeleiding is die je steunt. Die je leert kijken naar dat wat er nog wel is en naar dat wat nog wel kan, om van daar uit weer op te bouwen. Iemand op wie je mag leunen en die je helpt jezelf beter te leren kennen zodat je weer gaat groeien en bloeien!