Die vraag wordt mij heel regelmatig gesteld: wat is een burn-out? Ik heb al zo vaak geantwoord: ‘daar ga ik nog eens een blog over schrijven’. Ik voel sterk de behoefte om misverstanden rondom burn-out uit de weg te nemen. Want het wordt zo vaak en zo makkelijk gezegd bij een (dreigende) burn-out: ‘Doe dan ook een beetje rustig(er) aan!’. ‘Ga toch even een paar dagen op vakantie’. ‘Neem een paar dagen vrij van je werk zodat je er even helemaal los van kunt komen!’. ‘Vraag aan je huisarts dan wat kalmerende of rustgevende tabletjes!’.

Allemaal goed bedoelde adviezen, maar helpen ze ook? Iedereen die een burn-out heeft gehad weet hierop het antwoord. Nee. Die tips helpen echt niet. Die tips kunnen wel bijdragen aan het wegnemen van de bun-out, maar zijn niet de oplossing. Want burn-out is niet hetzelfde als te veel gewerkt hebben. Niet hetzelfde als veel stress ervaren. Burn-out gaat om een hele diepe teleurstelling omdat verwachtingen niet uitkomen. En alle gevoelens en emoties die daarbij horen. Je hebt je eigen persoonlijke doelstelling, droom of ideaal niet gehaald. Dat doet iets met je vertrouwen. Dat doet iets met geloven in jezelf. Factoren als naderend ontslag, geen uitdaging hebben in je werk, privé zaken, werkdruk of geen erkenning krijgen van collega’s of leidinggevende kunnen een trigger zijn, maar de burn-out zit dieper. Heeft te maken met je diepe zelf. Je diepe kern. Daar waar jij voor staat en in gelooft. En dus welke (te hoge) verwachtingen je hebt.

Een voorbeeld: als jij gelooft dat je geen fouten mag maken, doe je hard je best om geen fouten te maken. Elke feedback komt als een mokerslag binnen en dus ga je nog harder je best doen om steeds meer alles onder controle houden om zo fouten maken te voorkomen…. Op een gegeven moment doe je voor meer dan duizend procent je best, om te zorgen dat alles goed gaat. Hoeveel energie kost dat? Helpen dan een paar dagen vakantie? Of is het dan beter om te onderzoeken waarom je geen fouten mag maken van jezelf?

Dus, wat is volgens mij de definitie van burn-out?:
* Burn-out betekent je afgebrand en uitgeblust voelen, emotioneel uitgeput zijn
* Burn-out is een specifieke vorm van stress die te maken heeft met te hoge verwachtingspatronen
* Burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren)lange blootstelling aan stress
* Burn-out is een aanpassingsstoornis, geen ziekte

Delen van dit blog mag, graag zelfs. Svp onder naamsvermelding van Esther Nijbroek, begeleiding bij verlies en rouw.