Zoals we allemaal weten bestaat ons leven naast veel gelukkige momenten ook helaas uit momenten van verlies. Ja toch?! Of bij jou niet?
Het gaat om verlies van een persoon, maar het kan ook een voorwerp zijn (een knuffel, een voorwerp dat herinnert aan iets of iemand) of een droom of kans. Dit verlies voelen heeft een functie. Daarom 3 functies van het voelen van pijn na verlies:

  1. het helpt je erkennen dat je een verlies hebt geleden

In eerste instantie is het niet willen voelen van de pijn een overlevingsmechanisme. Vaak is dat onbewust. Daardoor wordt de situatie voor jou behapbaar, kun je verder omdat dat nou éénmaal moet.

Ontkenning is het tegenovergestelde van de pijn voelen. Stapje voor stapje voelen dat die persoon, droom, kans of dat voorwerp niet meer fysiek aanwezig is. En wat dát met je doet

  1. het helpt je erkennen dat dat wat je verloren bent bestaan heeft en belangrijk voor je is geweest

Het is misschien raar om te lezen, maar de pijn is een soort erkenning of eerbetoon. Zoals ooit een cliënt zei: “Het zou niet goed zijn als ik om mijn man geen verdriet zou hebben. Dan zou het lijken of hij niets voor mij heeft betekend en dus geen leegte achter laat…”. Of: “Het waren zulke fijne collega’s….!”

  1. pijn na verlies is ook een afronding

Pijn na verlies is als een soort afsluiting waarin je laat zien dat je dankbaar bent voor de tijd die je met deze persoon hebt door mogen brengen. Of dat je hebt mogen dromen van die éne mooie kans. Dat je moet verhuizen. In ieder geval zeg je: ‘ik zal je altijd missen en mee blijven dragen in mijn hart’.

Delen van dit blog mag, graag zelfs. Svp onder naamsvermelding van Esther Nijbroek, begeleiding bij verlies en rouw.