Ik weet het nog als de dag van gisteren… De telefoon gaat. Er heeft iemand belangstelling voor mijn rouw en verliesbegeleiding! Van binnen werd ik helemaal blij, er begon iets te gloeien, maar ik probeerde vooral rustig en kalm te blijven en de juiste vragen te stellen. Snel pakte ik mijn vragen voor de intake erbij en schreef ik druk mee om maar niks te missen. Ik stuiterde van energie omdat ik een eerste cliënt had! Hier had ik op gewacht en naar uitgekeken. Het ging ein-de-lijk gebeuren.
De dag dat ik de cliënt verwachtte, voelde ik steeds meer onrust. Net voordat hij kwam had ik nog eens alles in gedachten doorgelopen. Uiteraard was ik goed voorbereid en had ik alle mogelijke scenario’s doordacht. Als de cliënt dit en dat zou vertellen kon ik dat en dat doen en/of antwoorden. Zelf kreeg ik echter de grootste spiegel, want dan mag ik wel alles overdacht hebben, tijdens onze eerste ontmoeting kwam er natuurlijk van alles voorbij wat ik niet bedacht en/of voorzien had… Toen begon mijn leerschool pas echt. Alle spiegels tijdens de opleiding gekregen kwamen voorbij. Controle loslaten, durven vertrouwen op mijn kennis en kunde, durven volgen vanuit de zekerheid dat ik de tools heb… De cliënten spiegelden geheel onbewust keer op keer dat/wat ik hierin te leren had. Daardoor heb ik leren volgen wat er ‘bij mij aan tafel voorbij komt’, maar ook volgend was ik in het bijleren om nog meer tools en handvatten te hebben om de cliënten te kunnen begeleiden. Steeds weer koos ik voor praktische opleidingen, waar ik de geleerde theorie meteen moest oefenen én spiegels kreeg op mijn eigen functioneren. De logische vervolgstap was om een stevige basis onder mijn bedrijf te leggen. In 2017 werd ik lid van de NOBCO (de Nederlandse Orde van Beroepscoaches) en sloot ik me aan bij een intervisiegroep. Van hen heb ik heel veel mogen leren, dank hiervoor Jolanda, Olga en Bianca. In januari 2018 heb ik het KIWA keurmerk behaald. Dit keurmerk voor ZZP’ers in de Zorg is een waarborg van kwaliteit. Inmiddels was ik begonnen aan de procedure voor contracten met acht Achterhoekse Gemeentes voor Wmo en Jeugdzorg én was ik begonnen met de studie Registeropleiding Psychosociale Basisvakken SHO Puur Plato, waarvoor ik lid ben geworden van een tweede beroepsvereniging, het CAT (Complementair Aanvullende Therapeuten). Sinds juli 2018 heb ik contracten met acht Achterhoekse Gemeentes voor Wmo en Jeugdzorg, en sinds januari 2019 met zorgverzekeraars. Nu ik op die vijf jaar terugkijk zie ik hoe ik gegroeid ben, en door mijn persoonlijke groei ook mijn bedrijf. Ik kan genieten van mijn werk en heb geleerd hoe ik mijn eigen balans kan houden. De diversiteit aan cliënten (en daarmee een diversiteit aan hulpvragen), privé óf via verwijzing van de huisarts óf via het loket Wmo en/of Jeugdzorg van de gemeente (in Berkelland via de Voormekaar Teams). Het waren vijf jaren die mij persoonlijk hebben verrijkt. Vijf jaren waar ik heel dankbaar op terugkijk. Net als met het spreken op uitvaarten, het is en blijft telkens weer bijzonder zo dichtbij te mogen komen en op een kwetsbaar moment in iemands leven er gewoon te mogen zijn zodat hij/zij zijn/haar veerkracht kan herstellen en draagkracht en draaglast meer in evenwicht kan brengen. Vijf jaren….. wat ben ik eigenlijk ongelofelijk trots. Dat mag ik van mezelf vandaag best zo benoemen. Dankbaar en trots…

Om het 5 jarig bestaan kun je een cadeautje winnen en/of weggeven!
Wat? Een gratis coachingssessie met de poppetjesmethodiek van anderhalf uur.
Of het boek ‘Wij weduwen zijn een taai volkje’ geschreven door Maya Stomp.
Hoe? Stuur een Pb, app of mail. Je eigen naam noemen mag ook.
Let op! Vergeet niet om contactgegevens bij te voegen, zodat ik de winnaar kan bereiken.
Wanneer? T/m 25 januari 2020. Op 26 januari 2020 maak ik de namen via Facebook en mijn website bekend.

Delen van dit blog mag, graag zelfs. Svp onder naamsvermelding van Esther Nijbroek, begeleiding bij verlies en rouw.