Even luisteren en aandacht omdat het allemaal niet mee valt…

Twee weken geleden heb ik via Facebook en mijn website (www.esthernijbroek.nl) aangeboden een luisterend oor te bieden voor iemand die alleen thuis zit, eenzaam is, ergens mee zit of om gewoon om een hart onder de riem te steken. Het heeft al mooie (telefonische) gesprekken opgeleverd met voor mij volstrekt onbekende mensen. Ik heb tips kunnen geven waar mensen (ook) terecht kunnen met hun hulpvraag of gewoon voor een luisterend oor. Maar er kwamen ook vragen of thema’s voorbij waar ik niet de juiste persoon voor ben om antwoord op te geven. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van telefonische hulplijnen. Ik pretendeer niet volledig te zijn, dus mocht je een aanvulling of aanpassing hebben, vermeld het hieronder!
Uiteraard kun je via mail/app/Pb namen en een telefoonnummers aan mij blijven doorgeven, zodat ik op een mij passend moment contact kan opnemen! Want:

Zorgen doen we samen
Voor elkaar, met elkaar ♡

Telefonische hulplijnen:

Het landelijk informatienummer
Het landelijk informatienummer van de Rijksoverheid voor vragen over het coronavirus is 0800-1351 (gratis). Dit informatienummer is elke dag van 8.00 tot 22.00 uur te bereiken. Voor vragen over ernstige gezondheidsklachten geldt: neem (telefonisch) contact op met de huisarts.

Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft een hulplijn opgezet voor mensen die een luisterend oor nodig hebben of hulpvragen hebben omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten. Dit nummer is zeven dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur bereikbaar op 070-4455 888 (gebruikelijke belkosten).

De Luisterlijn
De Luisterlijn is de hele dag bereikbaar voor een luisterend oor en een goed gesprek. Dat kan dag en nacht via 0900-0767 (gebruikelijke belkosten).

ANBO
Ouderen die graag een praatje willen maken of met specifieke vragen zitten, kunnen zeven dagen per week bellen met ouderenorganisatie ANBO. De medewerkers zijn van 9.00 tot 21.00 uur op 0348-466 666 (gebruikelijke belkosten) bereikbaar voor zowel leden als niet-leden.

De Kindertelefoon
Kinderen kunnen net zoals in niet-coronatijden gratis en anoniem bellen met de vrijwilligers van De Kindertelefoon. Dat kan elke dag tussen 11.00 en 21.00 uur via 0800-0432 (gratis).

Veilig thuis
Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis; ook als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.
Je krijgt als je belt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet samen met je alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis).
Met het codewoord ‘masker 19’ kunnen slachtoffers van huiselijk geweld vanaf 1 mei 2020 bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Als je de woorden ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

Nationaal Ouderenfonds
Volgens de laatste richtlijnen omtrent het coronavirus is het advies om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Het Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung zien dat het ‘online zijn’ nu nog belangrijker wordt om die sociale contacten te kunnen behouden. Om juist ouderen hierbij te ondersteunen is de Helpdesk Welkom Online opgezet, waar ouderen op werkdagen telefonisch terecht kunnen met online en digitale vragen.
Bij de Helpdesk Welkom Online kunnen bijvoorbeeld vragen worden gesteld zoals: hoe kan ik videobellen, hoe houd ik contact via social media, hoe kan ik online spelletjes spelen met anderen? En we helpen u ook met vragen zoals: waar vind ik de laatste informatie over het coronavirus? De Helpdesk Welkom Online is op werkdagen te bereiken van 9.00 uur tot 17 uur via 088-344 2000. De hulplijn is gratis. U betaalt alleen reguliere gesprekskosten.

De zilverlijn
De Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds is een speciale belservice voor ouderen. Deelnemers worden iedere week op een vast dagdeel gebeld. Vrijwilligers bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Precies waar behoefte aan is. Deelname is gratis en vrijblijvend. Een telefoontje duurt ongeveer 20 minuten. Uiteraard zijn alle gesprekken vertrouwelijk. Neem contact op om je aan te melden voor de Zilverlijn via: 088-344 2000 of vul op www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn het aanmeldformulier in.

MIND Korrelatie
Mensen met psychische en sociale problemen kunnen terecht bij experts van MIND Korrelatie. Zij zijn op werkdagen tussen 9.00 en 22.00 uur bereikbaar via 0900-1450 (kosten: 0,15 euro per minuut). Ook worden doordeweeks via een livestream vragen beantwoord door deskundigen en ervaringsexperts.

Stichting Labyrinth
Zij zetten zich in voor familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Met name voor hen die, doordat ze overbelast raken, zelf ook hulpvrager worden of dreigen te worden. Ze gebruiken hun ervaringsdeskundigheid om jou op weg te helpen. Voor persoonlijke vragen kun je bellen met de Telefonische Hulplijn: 0900-2546674.

Depressielijn
De Depressielijn wordt bemand door personen die allemaal zelf één of meerdere depressieve episodes hebben meegemaakt. Je kunt hier met een lotgenoot praten over ervaringen met depressie, informatie en advies vragen of je hart even luchten. Depressielijn: 0900 – 6120909 (€0,05 pm). De depressielijn is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 13.30 tot 15.30 uur en 19.00 tot 21.00 uur

Zelfmoordpreventie Crisislijn
Niet in levensgevaar maar wel acuut hulp nodig? Bel 113, 0900-0113 of 0800-133 chat (https://www.113.nl/ik-denk-aan-zelfmoord/hulplijn -rode button rechts bovenaan).
24/7 geopend. Ben je in levensgevaar: bel 112
Als je aan zelfmoord denkt, kun je daar met deskundige vrijwilligers over praten via de telefoon of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Je hoeft slechts je (zelfverzonnen) naam op te geven. Verder vragen we geen informatie van je. Het gesprek is anoniem en vertrouwelijk. De telefoon kan op sommige momenten druk bezet zijn, om deze reden proberen we per gesprek een maximum van een half uur aan te houden. Je betaalt alleen je normale belkosten.

Mantelzorglijn
Zorg  je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? Of heb je als mantelzorger vragen over de richtlijnen van de overheid met betrekking tot jouw situatie? Neem contact op. Dat kan tussen 9.00 en 18.00 uur op 030-7606055 (gebruikelijke belkosten).

Monuta Uitvaart Hulplijn
Monuta heeft voor mensen die iemand verloren hebben een hulplijn opgezet. De Uitvaart Hulplijn is voor iedereen die vragen of zorgen heeft over afscheid nemen in coronatijd.
De Uitvaart Hulplijn is de hele week van 9.00 tot 21.00 uur te bereiken via 0800-236274 (gratis). Monuta registreert de vragen die mensen stellen via de Uitvaart Hulplijn zodat de geboden informatie verder verrijkt wordt. Via het nabestaandenplatform Wietroostmij.nl

Psychosociale hulplijn voor zorgpersoneel
Zorgmedewerkers die mentale druk ervaren door de coronacrisis en alle drukte en onzekerheid die daarmee gepaard gaat, kunnen bellen met het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP. Ook leidinggevenden in de zorg kunnen hier terecht voor tips of als ze vragen hebben. De hulplijn wordt bemand door psychologen en is dagelijks tussen 8.30 uur en 21.30 uur bereikbaar op 088-3305500 (gebruikelijke belkosten).

Aveleijn
De Twentse zorginstelling Aveleijn heeft een telefoonlijn geopend waar mensen met een verstandelijke beperking naar toe kunnen bellen op momenten dat zij zich eenzaam voelen of gewoon voor een gezellig praatje. Het gesprek is niet voor zorgvragen. Tussen 10.00 – 16.00 uur, 074-2651168

Alcohol Infolijn
De Alcohol Infolijn is een onderdeel van het Trimbos-instituut en geeft betrouwbare informatie en adviezen over alcohol gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. Informatie beluisteren over alcohol kan dag en nacht, zeven dagen per week. Een gesprek met een medewerker is mogelijk op werkdagen van 9:00 uur tot 17:00 uur. De Alcohol Infolijn is neutraal en alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Deskundige medewerkers geven informatie en advies. Als het nodig is, verwijzen zij door voor meer hulp en informatie. Telefoonnummer: 0900-1995. Dag en nacht, 10 cent p.m.

Drugs infolijn
De Drugs Infolijn is onderdeel van de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut en geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. Informatie beluisteren over drugs kan, dag en nacht, 7 dagen per week. Een gesprek met een medewerker is mogelijk op werkdagen van 9:00 tot 17:00 (telefoon: 0900-1995, € 0,10 p/min + de kosten van je mobiele telefoon). De Drugs Infolijn is neutraal en alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Deskundige medewerkers geven informatie en advies. Als het nodig is verwijzen zij door voor meer hulp en informatie.

Roken Infolijn en Stoplijn
De Roken Infolijn en de Stoplijn zijn onderdeel van de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut en geeft betrouwbare informatie en adviezen over (problematisch) (stoppen met) roken gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. Informatie beluisteren kan, dag en nacht, 7 dagen per week. Een gesprek met een medewerker is mogelijk op werkdagen van 9:00 tot 17:00 (telefoon: 0900-1995, € 0,10 p/min +de kosten van je mobiele telefoon). De Roken Infolijn en de Stoplijn zijn neutraal en alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Deskundige medewerkers geven informatie en advies. Als het nodig is verwijzen zij door voor meer hulp en informatie.

Gamen Infolijn
De Gamen Infolijn is onderdeel van de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut en geeft betrouwbare informatie en adviezen over (problematisch) gamen gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. Informatie beluisteren over gamen kan, dag en nacht, 7 dagen per week. Een gesprek met een medewerker is mogelijk op werkdagen van 9:00 tot 17:00 (telefoon: 0900-1995, € 0,10 p/min +de kosten van je mobiele telefoon). De Gamen Infolijn is neutraal en alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Deskundige medewerkers geven informatie en advies. Als het nodig is verwijzen zij door voor meer hulp en informatie.

Slachtofferhulp Nederland voor hulp aan naasten van IC-patiënten
Heeft u een familielid of naaste die op de Intensive Care ligt? Dan kunt u contact opnemen voor:
– emotionele ondersteuning;
– praktische hulp;
– advies.
Ze zijn bereikbaar via het speciale telefoonnummer 088 – 746 00 90 (van ma t/m vr 09.00 tot 17.00 uur).

Slachtofferhulp Nederland na een ingrijpende gebeurtenis
Slachtofferhulp Nederland helpt mensen hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Ze bieden emotionele hulp, begeleiden u in het strafproces en helpen u bij uw schadevergoeding. Zij helpen u graag verder: 0900-0101 (gebruikelijke belkosten)

Team Voormekaar Berkelland
Samen met inwoners, vrijwilligers en professionals werkt Voormekaar Berkelland aan prettig leven en wonen in de gemeente Berkelland. Daarbij gaan we uit van de eigen kracht en talenten van inwoners. Als dat niet of moeilijker gaat, geven de professionals van Voormekaar graag advies, informatie of ondersteuning.
En zij bieden ook graag concrete hulp en ondersteuning bij onder andere: opgroeien en opvoeden, ondersteuning en begeleiding thuis, werk en inkomen, sociale contacten en vrije tijd, vrijwilligerswerk, eenzaamheid en mantelzorg.
Vanwege het Coronavirus gaan de inloopmomenten van Voormekaar niet door. Uiteraard kunt u gebruik maken van het online vraagformulier (zie www.voormekaar.net) of bellen.
Team Voormekaar is telefonisch bereikbaar:
Team Voormekaar Beltrum, telefoonnummer 0545-250 300
Team Voormekaar Borculo/Geesteren/Gelselaar/Haarlo, telefoonnummer 0545-250 301
Team Voormekaar Eibergen/Rekken, telefoonnummer 0545-250 302
Team Voormekaar Neede/Rietmolen/Noordijk, telefoonnummer 0545-250 303
Team Voormekaar Ruurlo, telefoonnummer 0545-250 304
Of neem contact op met het loket voor Wmo en Jeugdwet in jouw gemeente.