Loslaten betekent eigenlijk anders vasthouden. Want vasthouden kost veel energie. Vergelijk het maar met het vasthouden van een zware boodschappentas. In het begin denk je ‘oh, dat valt mee, dat lukt me wel’. Maar hoe verder je met die tas moet lopen, hoe zwaarder die tas gaat wegen. Je pakt de tas van de ene in de andere hand. Of gaat hem misschien wel voor je borst houdend tillen. En dan ben je vooral blij dat je hem in de auto of thuis hebt gekregen. Daarom pak ik de boodschappen eigenlijk altijd in meerdere tassen. Met een hoeveelheid die ik kan tillen. Met (negatieve) gevoelens en emoties werkt dat net zo. Zodra je ze loslaat, of beter gezegd anders vasthoudt, zijn de tassen – en dus emoties en gevoelens –  makkelijker te dragen.

Hoe kun je je gevoelens of emoties toelaten? 5 tips:

  1. Focus op je ademhaling. Want hellup, er razen emoties door je lijf; geef ze met je ademhaling maar aandacht…
  2. Benoem de emotie. Voel wat je in je lijf ervaart, benoem maar wat je voelt….
  3. Geef ruimte aan je emotie. Je emotie of gevoel mag er zijn. Dus je mag huilen, of aan een ander vertellen hoe zwaar het nu op dit moment is. Of je even k*t voelen…
  4. Onderzoek wat de emotie je wil vertellen. Want tranen, gevoel van verdriet of pijn zegt je iets…
  5. Welke behoefte mag vervuld worden? Het waarnemen/voelen van die emotie geeft ook een behoefte of verlangen (naar) aan.

Kun jij loslaten? Of houdt jij vast?
Kun jij loslaten? En dus toelaten?
😘🫂🍀