“Soms, als ik moe ben of niet fit, komt ie langs: ‘het negatieve monster’. Alles wat ik zie en doe ervaar ik vanuit een negatief perspectief. Vaak begint het met: ‘zie-je-nou-wel’ en aansluitend: ik stel niks voor, ik kan niks, wat ben ik toch een tut. Kortom, mijn oude negatieve zelfbeeld komt weer even langs.
Gelukkig weet ik nu dat deze onbewuste gedachten
a. niet waar zijn
b. onderdeel zijn van een oud patroon dat soms de kop opsteekt
c. ook weer voorbij gaan.
Ik heb ook een alternatief ontdekt: de negatieve gedachten vervangen door een positieve. Wat mij hielp is regelmatig in mezelf zeggen: ik denk positief, ik leef positief, ik ben positief. Iedere keer als ik dat dacht voelde ik een glimlach opkomen.
Zo geef ik mezelf een andere boodschap, een boodschap die, op dat moment, nog waar is ook. Voor mij is dit een vorm van mezelf voeden. Ik voed mezelf met alles wat gezond is. Dat kan een appèl zijn of een gezonde gedachte – een affirmatie. Heb jij wel eens een affirmatie geprobeerd?”
(Mindfulness voor elke dag)

Delen van dit blog mag, graag zelfs. Svp onder naamsvermelding van Esther Nijbroek, begeleiding bij verlies en rouw.