Achterom kijken, naar het jaar dat achter ons ligt.
Hoe zul jij je 2021 herinneren?
Waar liep je tegen aan en hoe ben je daar mee omgegaan en hoe heb je dat kunnen opvangen?
Waarvan mocht je leren? Wat mocht je leren? Wat vond je moeilijk? Welke uitdagingen ben je aangegaan? Waar ben je trots op?
Waar ben jij gegroeid? Op welk persoonlijk proces wil je volgend jaar je focus op leggen? Waar mag je loslaten om anders te leren vasthouden?
Waar ben je dankbaar voor? En heb je die dankbaarheid ook uitgesproken?

Vragen die ik mijn cliënten ter afronding van dit jaar ook heb gesteld. Ik ben trots hoe ze hun doelen zijn aangegaan en dus getuige van vele prachtige processen. Naast je mogen staan, je spiegelen en uitdagen, meelopen op jouw pad om je vervolgens in vol vertrouwen weer los te laten.

Vragen die ik jóu wil stellen. Dat de overgang van oud naar nieuw ook in jou zelf gezien, uitgedaagd en benoemd mag worden.

Vragen die ik mezelf stel.
Hierbij mijn antwoorden.

Coronabesmetting; ben behoorlijk ziek geweest maar hoefde gelukkig niet naar het ziekenhuis.
Familieband. Naoberschop. Waardevolle vriendschappen. Blij en dankbaar dat ik zoveel lieve mensen om mij heen heb. Voor dát wat het leven zo leuk en aangenaam maakt, maar ook waarop ik op moeilijke momenten mocht en kon bouwen. Zoals tijdens mijn quarantaineperiode én in mijn herstelproces.

Coronamaatregelen – fietsen en wandelen in de prachtige omgeving van ons eigen dorp Eibergen. Juist die kleine dingen die ik onderweg waarneem laden me op.
Coronamaatregelen – werken binnen de geldende beperkingen. Gelukkig mocht de praktijk open blijven.

Een column in Nieuws uit Berkelland verzorgen. 4x per jaar aandacht (vragen) voor het thema rouw en verlies.

Lidmaatschap van Coöperatie Sorg, zodat ik in de toekomst cliënten met een indicatie vanuit de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en Jeugdwet kan blijven begeleiden. En met dit lidmaatschap een nieuwe intervisiegroep binnen Coöperatie Sorg. ‘Samen nabij’, een mooi motto!
Contracten met veel zorgverzekeraars zijn voor 2022 weer verlengd. Particuliere cliënten kunnen daardoor ook in het nieuwe jaar soms gedeeltelijke vergoeding vanuit hun zorgverzekering krijgen.

2021 was voor velen van ons een bewogen jaar, ook voor mij zoals jullie lezen. Mijn thema’s dit jaar: keuzes maken, hulp vragen én vertrouwen houden. Daardoor is mijn bedrijf, én daarmee ik als persoon, gegroeid! Ik ben erg dankbaar voor alle vertrouwen! Nog steeds heb ik de leukste baan ter wereld!
Een jaar waarin ik nauwelijks uitvaarten heb kunnen (bege)leiden omdat de pijn in mijn benen (staan, lopen) en longen (kortademigheid door de coronabesmetting) dat bemoeilijken – maar daardoor ontstond er wél meer ruimte voor rouw- en verliesbegeleiding. Covid-fysio heeft me een heel eind op weg geholpen en de diagnose (eindelijk!) voor mijn benen (geboren met te weinig lymfevaten) ook, zodat ik weer lekker in mijn vel zit. 2021 sluit ik af in vol vertrouwen dat 2022 veel mooie ontwikkelingen gaat brengen!

Ik wens jullie een goede jaarwisseling toe, in de hoop dat 2022 zich ontvouwt tot een jaar van kansen en mogelijkheden zien, van zaaien, planten, ontvouwen, openen, bloei en groei! Dat als je over een jaar de balans op maakt de oogst/2022 rijk, dankbaar en goed mag voelen!

Hartelijke groet, Esther