Wat betekent vrijheid voor jou?
Wat weet jij hoe die vrijheid bevochten is?
Voel jij je wel eens niet vrij?
Hoe sta jij stil bij 75 jaar vrijheid?
Hoe kijk jij tegen vrijheid aan nu we zelf al een tijd aan social distancing doen?

De bevrijding was een gigantisch offer, voor wie daar bij stil wil staan is er dit jaar/zijn er deze periode meer dan genoeg voorbeelden (reportages, documentaires) op tv te zien. Helaas gaan herdenkingen en voorstellingen door de corona dit jaar niet door.
Pas als je geen lucht en ruimte krijgt, besef je hoe belangrijk het is dat je vrijheid kunt ademen. Ik denk dat we dit nu allemaal wel voelen. Vrijheid betekent in elk geval voor mij níét dat je kunt doen wat je wil. We hebben nu te zorgen voor elkaar om het virus te bestrijden. Vrijheid betekent voor mij ook niét dat je kunt zeggen wat je wil. Daar doe je andere mensen pijn mee….

Voor mij leven de verhalen van mijn ouders – die hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog met mij delen. Bij een uitvaart van iemand die de oorlog heeft meegemaakt komen herinneringen en verhalen uit die tijd altijd naar boven. Cliënten op leeftijd merken dat die oorlog soms ook een bepalende rol in hun verdere leven heeft gespeeld. Ik heb in Duitsland en Polen meerdere concentratiekampen bezocht. In Polen heb ik heel veel verhalen gehoord hoe onvrij het voelde onder het communisme. Persoonlijke vrijheid heb ik moeten ‘bevechten’, om oude patronen die mij ‘gevangen’ hielden te kunnen veranderen in patronen van kracht, grenzen stellen, kwetsbaarheid laten zien en zelfvertrouwen. En nu, tijdens de intelligente lock-down voel ik hoe vrij het voelt een tuin te hebben, waar ik kan genieten van het buiten zijn. Voel ik, wonend aan de rand van een dorp, de vrijheid nog te kunnen wandelen en fietsen; dat is heel anders als je in een grote stad woont. Maar ik voel me ook ontregeld, gewoonweg omdat er een onzichtbare dreiging van het virus hangt en ik daardoor niet vrij kan zijn in mijn doen en laten. Ergens voelt mijn lichaam die onvrijheid…

Achter glas

vreemd aan vrijheid te denken
op een warme zonnige dag
waarop de straten leeg zijn
dat zou kunnen zijn hoe een bezetting is:
de schijn van het normale
terwijl niks dat meer is
we blijven achter glas of
lopen schichtig om de ander heen en
in iedereen de behoefte
dat dingen weer zijn wat ze waren
misschien hoeft vrijheid
niet meer te zijn dan dat
(Wibo Kosters)

Hebben jij en ik hetzelfde gevoel bij vrijheid?
Hebben jij en ik dezelfde definitie van vrijheid?
Wat is jouw definitie van vrijheid?