Over een paar uur is het 12 uur; de maand december en daarmee het jaar 2023 loopt ten einde. We tellen af naar 2024, heffen het glas en knallen letterlijk het jaar uit. Ook ik. Maar voordat ik ga aftellen en vooruit kijk naar het nieuwe jaar wil ik eerst nog terugkijken en stil staan bij het jaar 2023.
Wat mocht het me brengen? Veel dankbaarheid voor de liefde die zo voelbaar was. Ook al was het het dieptepunt van het afgelopen jaar, het onverwacht overlijden van mijn vader in maart heeft ook de liefde tastbaar gemaakt. Ik mis hem nog elke dag, maar in het weten dat hij voor altijd in ons gezin verder leeft en mijn vader en onze liefde voor elkaar in mijn hart zit, is goed en neem ik hem mee naar 2024. Zo is hij altijd bij me. Het weten dat ik veel lieve mensen om me heen heb die er voor me waren en zijn en waarmee ik mooie, warme herinneringen aan mijn vader maar ook mijn tranen en onmacht kan delen, geeft dat missen ook veel verbinding.
Vandaag in het bijzonder dwalen mijn gedachten af naar mijn cliënten die ook een geliefde moeten missen. Een geliefde die achter blijft in de tijd maar tevens wordt meegenomen in hoofd en hart naar die nieuwe tijd die 2024 ons geeft.
Ik proost om middernacht op gezondheid en het koesteren er van. Waar voor mij 2023 opnieuw een test in geduld, doorzettingsvermogen, grenzen stellen, accepteren en overtuigingen loslaten was. Want opnieuw kreeg ik corona (in maart), en opnieuw vraagt het herstel om tijd. Met een breukje in mijn enkel (in september bij een val opgelopen) geeft 2024 mij de tijd om verder te herstellen.
Daarbij denk ik ook aan mijn cliënten voor wie 2023 een turbulent jaar was. Omdat het even niet lukt om op eigen kracht het levenspad te lopen. Met liefde en vanuit dankbaarheid ben ik steeds weer samen met hen op weg gegaan. En als we dan zien dat doelen worden gehaald, ze weer beter in hun vel zitten en het leven hen weer kan toe lachen, voel ik opnieuw weer die verwondering over mijn prachtige vak. En ja, het is soms heel hard werken om aan alle eisen van het Sociaal Domein Achterhoek (werken voor de acht Achterhoekse gemeentes vanuit Wmo en JW) en mijn beroepsvereniging CAT (en daarmee aan de contracten met verzekeraars) te voldoen. Maar de voldoening is groot dat het me wederom gelukt is. In het belang van mijn cliënten zal ik ook in 2024 tijd en energie steken om die contracten te behouden.
Mijn 60ste levensjaar ben ik 4 dagen geleden begonnen. Ik ben heel benieuwd wat mij het komende jaar zal brengen. Ik ga het nieuwe jaar in vol vertrouwen beginnen, stevig staand, uitkijkend naar de tijd die 2024 mij geeft. Het jaar 2023 sluit ik om 12 uur vannacht af. De tijd tikt echter gewoon weer verder. Verder op weg naar…? Naar hopelijk een jaar van meer evenwicht in werken en rust nemen, in geven en opladen. Waarin plezier en positiviteit voorop staat, om maximaal te genieten van alle lichtpuntjes en daar waar het tegen zit de veerkracht te vinden ook daarmee om te gaan. Ik tel af. Nog 7 uur, 14 minuten en 10 seconden. Dag 2023! Dank je wel voor al je lessen, je liefde en verbondenheid. Op naar 2024!