Begeleiding bij verlies en rouw, Spreekster bij uitvaarten

afscheidsbrief
afscheidsbrief


donderdag 28 juni 2018

Hoe zeg je gedag?
Hoe schrijf je een brief aan iemand die er niet meer is?
Hoe schrijf je een afscheidswoord(je)?

Als spreekster bij uitvaarten maar ook in mijn werk als verlies- en rouwbegeleider hoor ik regelmatig van nabestaanden of cliënten dat het lastig is om woorden te geven aan het afscheid van een dierbare. Daarom de volgende tips:

* Beeld je in dat diegene die je verloren bent en gedag wilt zeggen of waarvoor je een afscheidswoordje wilt schrijven er nog steeds is.
* Begin door die persoon te groeten.
* Vertel hoe het met je gaat sinds hij/zij er niet meer is.
* De wat mindere kanten moeten natuurlijk ook benoemd worden, want dat geeft een realistisch beeld van jullie relatie of van die persoon.
* Uit je dankbaarheid dat je hem/haar hebt leren kennen. Dat je dankbaar bent voor die tijd dat jullie samen waren en voor de vele, mooie, liefdevolle herinneringen.
* Laat de brief, het afscheidswoordje of het gedag zeggen positief eindigen. Dankbaar en vol waardering. En hoe je hem/haar in je verdere leven meeneemt.

'Is het dan zo simpel?' hoor ik je denken? Ja! Ook JIJ schrijft aan de hand van deze tips jouw woorden van afscheid. Mooi. Persoonlijk. En daardoor heel waardevol voor jezelf én de ander.

Delen van dit blog mag, graag zelfs. Svp onder naamsvermelding van Esther Nijbroek, spreekster bij uitvaarten.