Begeleiding bij verlies en rouw, Spreekster bij uitvaarten

Uncategorised

Wat is rouwverwerking?
Het begrip rouwverwerking wordt vaak geassocieerd met het verwerken van verdriet na het overlijden van een dierbare. Maar rouwverwerking is meer dan dat. Rouwen doen we bij situaties van (definitief) afscheid nemen, zoals ontslag, een scheiding of door een chronische of ongeneeslijke ziekte. Of als je vastloopt zoals bij een burn-out. Verlies van (verbinding met) jezelf geeft vaak klachten of worstelingen die het leven met zich meebrengt. Ieder verlies kent zijn eigen verdriet. Om uw emoties beter te leren begrijpen onderzoeken we samen uw overlevingsmechanismes en verkennen we uw patronen van handelen, loslaten en/of afscheid nemen:

  • Wat maakt dat u reageert zoals u reageert?
  • Wat is de reden dat u doet en handelt zoals u nu doet?
  • Waardoor bent u vastgelopen?
  • Waardoor krijgt u een burn-out?
  • Waarin heeft u ondersteuning nodig?
  • Hoe gaat u om met verlies van uw dierbare, gezondheid, werk of relatie?
  • Wat heeft u nodig om verder te kunnen (leven) met verdriet en gemis?

Het gaat hierbij niet om de gebeurtenis of om de klachten maar om hoe u er mee omgaat. U als mens staat centraal en samen werken we aan het eigen maken van nieuwe (handelings)patronen en het weer leren vertrouwen op jezelf.

Rouwbegeleiding als spreekster bij uitvaarten
Een bijzondere begeleidingsvorm van rouwbegeleiding is mijn werk als spreekster bij uitvaarten. Samen geven we vorm en inhoud aan een uniek eerbetoon aan uw dierbare. U bepaalt wat u zelf wilt doen en geeft aan waarin ik u kan ondersteunen. Het organiseren van de afscheidsdienst, waarin u op uw eigen wijze afscheid neemt, is een eerste stap om het verlies te benoemen en geeft kracht en troost in de rouwverwerking.

Mijn proces van verlies- en rouwverwerking
Dat verlies- of rouwverwerking niet makkelijk is heb ik zelf ervaren. Een auto-ongeval in 1992 zette mijn hele leven op zijn kop. De geplande verhuizing met mijn partner naar Polen moest worden uitgesteld. Het was een lang en soms moeizaam proces van zoeken naar herkenning en erkenning van de klachten, het leren leven met een scala aan ongemakken en afscheid nemen van een actief bestaan. Ook het stranden van mijn relatie - en daaruit voortvloeiend mijn terugkeer naar Nederland in 2011 - was een proces van rouwverwerking. Het leven weer oppakken bleek een hele uitdaging.
Uit ervaring weet ik dus hoe zwaar en eenzaam verlies- of rouwverwerking kan zijn. Maar ook hoe fijn het is dat er verlies- en rouwbegeleiding is die je steunt. Die je leert kijken naar dat wat er nog wel is en naar dat wat nog wel kan, om van daar uit weer op te bouwen. Iemand op wie je mag leunen en die je helpt jezelf beter te leren kennen.

Na bijna 17 jaar in Polen gewoond te hebben, ben ik in 2011 teruggekomen naar Nederland. Voordat ik naar het buitenland vertrok ben ik in het speciaal basisonderwijs werkzaam geweest. Eerst in Neede, daarna in Rotterdam.

De afgelopen jaren zijn een aantal dierbare personen gestorven. Hun overlijden deed mij beseffen dat dit is wat ik wil doen: werken als rouw- en verliescoach én een uniek en persoonlijk afscheid organiseren. Ik ben me gaan verdiepen in de bijbel, in de uitvaartwereld en het vak van spreekster bij uitvaarten en heb een coachopleiding en de opleiding Professioneel begeleiden
bij verlies afgerond.

Zelf heb ik - op momenten dat het in mijn leven tegenzat - ervaren hoezeer hulp en steun voor mij nodig en belangrijk was. Mijn eigen verlieservaringen en levenslessen hebben me geleerd dat echte rijkdom en kracht in mezelf zit. Maar bovenal dat het fijn is om daadwerkelijk iets voor een ander te kunnen en mogen betekenen!

In mijn werk als spreekster of als rouw- en verliescoach kan ik mijn kwaliteiten en talenten maximaal inzetten. Van nature sta ik graag klaar voor een ander en bied ik een luisterend oor. Ik ben creatief en vind organiseren leuk. Maar bovenal ben ik iemand die oprecht geïnteresseerd is in iemands leven. Voor mij is het erg belangrijk dat u zich veilig en vertrouwd voelt om uw verhaal te vertellen.


Referenties:

De magie van de poppetjes
De taal van de poppetjes, de kracht

Vertellen kan ik het nooit, het was van mij alleen
Ik stond op slot, wist niet hoe, teveel chaos
De juiste woorden kwamen niet, ook niet bij deskundigen
het zat te diep, was te heftig, ik was bang
Dankzij een andere hulpverlener was daar Esther en de poppetjes
De rust, kunde en geduld die ik bij Esther voelde gaven
vertrouwen om deze ontdekkingsreis aan te gaan
Ook de knuffel en warme persoonlijkheid van Esther
lieten mij 'mij' zijn, dat had ik zo nodig
Ik voelde mij meteen veilig en op mijn gemak
Met de poppetjes liet ik mijn pijn zien, mijn 'zijn'
Ze gaven mij een stem, lieten mij uiten
Alles wat ik nooit zeggen kon
Het stond op tafel, het werd inzichtelijk
Eerst heel voorzichtig, later duidelijker
Ze hielpen mij de drempel over
Door het te laten zien, zonder woorden
later met woorden en emoties
Esther hield het proces scherp in de gaten en gaf uitleg
aan de poppetjestaal
Eindelijk kreeg ik inzichten en minder chaos
langzaam ging het lichtje aan in mijn hoofd
Ik gun iedereen die worsteld een Esther en poppetjes
het lijkt soms magie...
Het is moeilijk uit te leggen, want je moet het ervaren,
maar Esther en de poppetjes hebben mij langzaam
mijzelf en mijn leven teruggegeven

      Dank je wel Esther
                 en
      Dank je wel poppetjes ♡     

                     -x-    vlinder
oktober 2018

*

Ik heb geleerd met mezelf om te leren gaan en vanuit daar hoopvol de toekomst te zien.

17 jarige, september 2018

*


Dank

Dank voor je wijze woorden
Dank voor de adviezen
Dank voor je luisterend oor
Dank voor de thee en de koekjes
Een groot dankjewel voor alles en nog meer.

Het was een grote ontdekkingstocht die ik samen met jou mocht beleven.
Je hebt me vaak aan het denken gezet. Tranen, gevoelens, herinneringen alles kwam voorbij.
Zoals jij het zo mooi verwoord: Het is een groot cadeau aan jezelf
Zo zie ik dat ook!
Dus nogmaals dank en alle goeds voor de toekomst!

HE, juli 2018

*

graag wil ik mijn dank uitspreken aan esther, we hebben haar de afgelopen anderhalf jaar 3 keer mee gemaakt,de eerste keer bij mijn zus ,waar zij door een voorgesprek met mijn zus de hele uitvaart samen met haar in elkaar heeft gezet . daar hebben wij hele warme herinneringen aan .ze was zo betrokken ,dat ik door het overlijden van mij vader haar opnieuw weer gevraagd heeft of zij wilde spreken ,samen hebben we daar weer een ontzettende mooie warme uitvaart gehad ,haar betrokkenheid is zo warm .
na ruim 9 maanden later moest ik weer om hulp vragen ,samen hebben we een heel fijn voorgesprek gehad ,zo dat ze mij een paar goede ideeen kon aanrijken waar ik mij in kon vinden .
ook deze uitvaart is heel mooi en warm verlopen .
esther gaf mij soms net dat duwtje in de rug wat je nodig hebt o,a, mee naar de ovenruimte gaan ,want je kunt het niet meer over doen .na afloop was ze er ook voor de opvang .
MEID onze dank is groot . ik zal haar iedereen aanbevelen .
Ineke Elburg Korten, februari 2018

*

Opnieuw beginnen doordat ik van Esther zoveel geleerd heb, om ook de rust terug te vinden door heel veel los te laten, daardoor ook mijn dromen waar kunnen maken. Lieve Esther, dank je wel.
N. december 2017

*

In 2016 ben ik in elkaar geklapt. Mijn vader is in december 2014 plotseling overleden en ik heb alles wat er was gebeurd niet willen verwerken. Ik deed wat ik altijd deed, wegdrukken waar ik niet mee om kon gaan en op de automatische piloot doorgaan tot ik niet meer kon.
Toen ik voor de eerste keer een afspraak met Esther had zat ik op het dieptepunt in mijn leven, ik wist namelijk niet meer hoe ik verder moest. Ik had geen rust en moest bezig blijven en vooral niet nadenken.
In de eerste paar sessies hebben we gewerkt met poppetjes. Hierdoor kon ik op een andere manier kijken hoe ik dacht. En dit heeft mij geholpen om inzicht te krijgen wat ik deed. Tijdens deze sessies hebben we niet alleen het overlijden van mijn vader, maar ook dingen die in het verleden gebeurd zijn. Wat er in het verleden gebeurd was heeft namelijk invloed gehad op hoe ik met de dingen omging. Samen met Esther heb ik eraan gewerkt om dit los te laten, mijn oude gedrag en patronen los te laten.
Dankzij de coaching van Esther kan ik nu weer gelukkig zijn, anderen toelaten en niet op afstand houden en heb ik weer rust gevonden.

Dank je wel Esther!
Bianca
juli 2017

*

Na het overlijden van mijn man gaf de begrafenisonderneemster aan dat Esther Nijbroek een erg prettige uitvaartspreekster is. Ze is meer dan alleen een spreekster. Het is een empathische vrouw die met zeer veel liefde haar werk doet. Wij hebben ook haar nazorg als zeer prettig ervaren. Een aanrader.
Bedankt Esther.
Lidy
juni 2017

*

Afgelopen jaar heeft Esther mij geholpen bij mijn rouwproces.

Ik zat er helemaal door en wist niet meer hoe ik verder moest.
Dankzij Esther ben ik de dingen anders gaan zien. Zij reikte mij dingen aan om mij te laten zien dat het anders kon.
En nu een jaar later voel ik mij weer goed en heb weer zin in het leven.
Dank je wel Esther!

Ria
juni 2017

*

Zo'n 14 jaar ben ik als enige dochter, mantelzorger voor m'n oude moeder geweest.

Je wilt er eigenlijk niet aan maar toch overvalt je de gedachte wel eens: hoe moet het allemaal, straks als ze sterft ......? Van die gedachte alleen al, kreeg ik het Spaans benauwd.
Van mijn moeder was zo veel te vertellen, ze wist zoveel, ze las en schreef zoveel. Ze was zo intelligent. Haar huisje stond zo vol, ze had zoveel spullen. Ze leed aan ernstige rug-artrose en had veel pijn.
Twee jaar geleden werd de diagnose Alzheimer vastgesteld. Ze woonde nog zelfstandig, dat kon door de Thuiszorg en doordat ik 3 x per dag naar haar toe ging.
Ik deed alles voor haar, het werden steeds meer taken. Maar ja, dat doe je voor je moeder, onvoorwaardelijk ....
M'n vader en broer zijn al overleden dus heb ik moeder beloofd om alles te regelen als ze zou overlijden.
En voor je het beseft ......, is het zover ...., is ze stervende .... Een dubbele longontsteking.......
Moeder was altijd kerkelijk gezind geweest maar in haar laatste jaren gaf ze regelmatig aan, géén dominee op haar begrafenis te willen. Ik vond het vreemd. Had dit te maken met het dementeren?
Een tijd terug was ik op het kerkhof en sprak ik met de beheerder en maakte m'n zorgen kenbaar aan hem. Hij gaf me het kaartje van Esther Nijbroek.
Hij zei me: "ik denk dat deze vrouw je heel goed helpen kan. Ze kan zo mooi en treffend spreken op begrafenissen."
Ik las de zin op het kaartje: "Als u het gevoel heeft er zelf niet meer uit te komen ......" Dat raakte me, want dat gevoel had ik.
Op 16 februari 2017 is moeder op 93 jarige leeftijd overleden.
Ik maakte hierna een afspraak met Esther en zo leerden we elkaar kennen.
Ik had op dat moment zo'n behoefte aan iemand die in de lijn van mij en m'n moeder kon meegaan en mij te helpen om er een mooie en waardige begrafenis van te maken.
Het gevoel om dan verstaan te worden door iemand, geeft zo'n steun. Esther begreep me. Ze was dan wel geen dominee, maar toch wist ze heel veel van de Bijbel en het geloof.
Ze nam de tijd voor me. Ik voelde me door haar echt geholpen, zo zorgvuldig en liefdevol. Zij probeerde mij op m'n gemak te stellen want m'n hoofd zat zó vol.
Zij kwam met ideeën aan, waardoor de dienst heel persoonlijk werd.
Moeder heeft, mede door haar een hele mooie en plechtige begrafenis gehad, waarbij ik zelf en een aantal andere naasten ook gesproken hebben.
Later kreeg ik van haar een boekwerkje van de hele dienst met alle teksten er in. Heel waardevol!
Esther, je gaf me ondanks al het verdriet, een heel warm gevoel van het delen met elkaar.
Dank je wel voor alles.

Liesbeth.
11-4-2017

*


Prachtig gedaan Esther (verslag van de dienst) en ook de nabeschouwing bij mij thuis was toppie! Kon niet beter!!!! Bedankt namens onze kreezie familie....
Groet Frits
24-01-2017

*

Wij, mijn broer, zus en ik kennen Esther al ons hele leven lang, we waren buren en speelden met elkaar.
In tijden van afscheid en komend afscheid hadden wij erg de behoefte om met iemand te praten over hoe het afscheid van mama moest worden en ik had recent nog contact gehad met Esther dus deze stap was snel gezet om jou te bellen.
No nonsens, waardig, wat ons betreft kernwoorden van hoe mama's afscheid moest zijn. Omdat je niet weet hoe je je voelt en vooral omdat dit het laatste is wat wij voor onze moeder konden doen.
Rustig, luisterend en daar waar nodig sturend en nogmaals vragend of dit is wat er bedoeld wordt.
Gelegenheid om zelf de regie te voeren is er altijd, het gevoel dat het ertoe doet is sterk aanwezig.
Mooi dat het gevoel goed is en dat de uitvoering perfect gedaan wordt.
Leiding geven en nemen is dan wat jij, Esther doet.
Steun, warmte en weten waar je mee bezig bent, fijn dat je ons door deze dagen geloodst hebt!
Niet alleen in de afscheidsdagen maar ook daarna nog even de check hoe het met je gaat, jij Esther bent niet klaar wanneer het afscheid is geweest.
Jij bent dit wat je doet, je doet het met alles wat je in je hebt en dat is mooi.
Succes met alles wat je doet!
Henrike, 12-1-2017

*

Fijne en rustige begeleiding bij het opstellen van de uitvaartceremonie.
Volop ruimte voor eigen inbreng.
Creatief en gemotiveerd om er samen een mooi en waardig afscheid van te maken!
Ook de rustige manier van voorgaan deed ons goed.
De steun en aandacht na het overlijden hebben we als prettig ervaren.
Als nabestaanden kregen we tevens een prachtig boekwerk met alle teksten.
Wij als familie kunnen haar en haar werk echt waarderen.

Riny Miggelbrink
05-01-2017

*

Heel toevallig kwam ik met Esther in gesprek, niet wetende dat ik haar hulp een paar weken later nodig zou hebben.
Het intakegesprek verliep dusdanig, dat er van mijn kant direct een vertrouwen was om dat op tafel te leggen waarvoor ik gekomen was. Ze liet me rustig praten en sloeg het verhaal op. Hetgeen bleek uit de vragen die er later van haar kant kwamen. Ze wist me op een rustige uitnodigende manier dat te laten vertellen waar het om draaide. Haar vragen en mijn antwoorden daarop gaven meteen een diepere kijk in mijn eigen ik, mijn functioneren en mijn gedachten.
Esther maakte eventueel gebruik van hulpmiddelen om zo het een en ander nog duidelijker voor mij te maken. Dat kunnen kaarten, een tekening maken of poppetjes zijn.
Ze gaf me alle tijd om rustig de antwoorden, mijn vragen en mijn verhaal te formuleren. Haar betrokkenheid bleek uit de belangstelling, de aandacht die ze toonde tijdens het gesprek. Maar het weerhield haar niet om het cruciale punt aan te pakken, of juist dat aan te geven waar je misschien net niet op zat te wachten. Natuurlijk alles gezien in het licht waarvoor je haar hulp ingeroepen hebt. Ze vroeg me om een verslag hoe ik de sessie beleefd had, wat het met je gedaan had en hoe ik het eventueel in praktijk gebracht had of wilde brengen.
Esther heeft mij die hulp gegeven die ik nodig had, een spiegel voor gehouden waar ik dagelijks in kijk en mij scherp en bezig houdt met mijn ik, maar ook hoe het functioneert in mijn omgeving. Ze leerde me grenzen te stellen en zaken waaraan je niets kunt veranderen "over je schouder weg gooien". Het heeft mij geholpen om mijn kijk op mijn functioneren bij te stellen en zorgen dat mijn spiegel niet beslaat. Esther kan helpen maar je zult het zelf moeten doen.
Bedankt Esther.
B. nov. 2016

*

Afgelopen juli 2016 ben ik in traject gekomen bij Esther. Ik stond op het randje van een Burn-out.

In mei 2016 ben ik min of meer in elkaar geklapt door alles wat ik met mij mee droeg. De relatie was over en even later hoorde ik dat ook mijn contract niet verlengd zou worden. Door dit alles zag ik het even niet meer zitten. Ik deed alles maar op de automatische piloot, werkte 36 uur in de week met meer dan 10 uur reistijd, elke morgen om 4 uur opstaan en gewoon dom doorgaan, daarnaast een alleenstaande moeder met drie kinderen met de leeftijden 17, 18 en 22.
Mijn vorige werkgever heeft mij Esther aanbevolen en ik ben met Esther in gesprek geraakt en ik voelde meteen een klik, eindelijk werd ik door iemand begrepen.
Esther wilde graag met mij aan het werk en dacht dat er minimaal 5 sessies nodig zouden zijn. De 1e sessie is Esther dan ook meteen aan de slag gegaan, waarna ik mezelf weer durfde aan te kijken en mezelf weer kon complimenteren, ze heeft mij laten inzien dat ik er ook mag zijn. Wat een gevoel kwam daar bij kijken, niet te beschrijven, emotioneel, opluchting, eigenlijk alles wat er in je omgaat kwam eruit.
Ook heeft Esther mij handvatten gegeven om met het verlies van mijn moeder om te gaan, dit kan ik nu door haar sessie een plekje geven. Daarnaast heeft zij mij geleerd na de relatie breuk hoe ik dat kon verwerken door een sessie met haar en steeds maar weer denkbeeldig de relatielijn door te knippen is dat ook eindelijk uit mijn lijf gegaan. Ik was gejaagd en wist het allemaal wel alleen te doen, die "wijze" ik!

Esther deed een sessie met playmobiel poppetjes en ik zie al een lach op jullie gezicht, maar dit heeft mij laten inzien wie ik was en wie ik ben, ik ben terug gegaan naar mijn jeugd en daarin heb ik kunnen zien dat ik niet diegene was waarvan ik dacht dat ik was. Esther is aan het pellen gegaan om die gigantische muur die ik om me heen had gebouwd langzaam weg te halen. Het bleek dat ik eigenlijk niet genoeg had aan de 5 sessie en het zijn er dan ook 10 geworden.
Esther heeft zelfs op mijn verzoek een gezinssessie gegeven omdat de kinderen ook met bepaalde gevoelens over het verleden zaten en omdat ik niet meer een vriendin voor de kinderen wilde zijn maar een moeder! En ook daarin heb ik alle handvatten van Esther gekregen. Ik ben nu de steen in het water met de mooie kringen erom heen! Er zijn nu zulke mooie momenten geweest doordat ik weer in mijn krachten sta. Helaas zit onze therapie er bijna op, ik ben dan ook erg dankbaar dat ik dit met Esther heb mogen doen. Ik kan jullie echt aanbevelen om ook een traject met haar aan te gaan, ze heeft een hart voor de mens. En ik, ik ben een klein beetje van haar gaan houden!!
Yvonne Nijenhuis, november 2016 

*

Esther

Dank je wel wat je voor mij hebt gedaan. Ik zat diep in de put. Jij hebt mij laten zien dat er meer is dan alleen maar voor anderen klaar staan. Ik was mijzelf helemaal vergeten. Doe nu ook dingen voor me zelf zonder dat ik me schuldig voel dat ik een ander te kort doe. Dat zorgen voor een ander doe ik nog wel, dat zit nu eenmaal in mij. Maar jij hebt mij laten inzien, en veel gepraat, dat het zo niet door kon gaan.
T.L. 21-11-2016

*

Hierbij mijn ervaring met het coachen door Esther op een bijna burn-out.
Ik liep al een hele poos rond met een enorm vol hoofd. Nergens meer rust kunnen vinden, constante druk bij alles wat ik deed ervaren. Voelde als teveel van alles, op het werk, maar ook thuis. Op het werk liep ik zoals een collega mij later vertelde: "echt rond te stieren", vitten op alles en iedereen. Niets was goed genoeg, ik probeerde alles recht te breien, maar liep steeds achter de feiten aan. Het werk werd een steeds terugkerende veldslag voor me. Thuis was ik vaak vervelend en boos op wie me het liefste is. Ik liep voortdurend op mijn tenen, om naar buiten toe de schijn op te houden dat het allemaal goed ging. Kreeg wel steeds vaker vragen: "gaat het wel met je"? Ik voelde dat ik Hulp nodig had van iemand die niet zo dicht bij mij stond, en objectieve raad kon geven. Tips voor hoe ik kon veranderen, leren wat moet er anders..... Esther kwam op dat moment toevallig in beeld, we kwamen aan de praat, en het klikte meteen. Laat ze nou toevallig ook nog een coach opleiding hebben gedaan. De juiste persoon dacht ik. We maakten eigenlijk spontaan een afspraak, al dacht ik later wel, pfff is het niet overdreven, kan ik er zelf niet uitkomen? Ik had geen idee hoe de eerste afspraak zou verlopen, laat maar op me afkomen dacht ik, best spannend.
Esther stelde mij meteen op mijn gemak met thee en wat lekkers erbij. Eerst een los gesprekje, en later de diepte in. Ze liet me omschrijven hoe ik me voelde, dat was alleen maar moe en vol in mijn hoofd. Ik mocht ontspannen gaan zitten en mijn hoofd proberen leeg te maken, nooit gedacht dat dat kon...
Tijdens alle sessies/afspraken liet ze mij zien en voelen, letterlijk voelen hoe je kunt veranderen. Niet meer zoveel denken en daarna handelen, maar luisteren naar je gevoel. Na iedere afspraak kreeg ik een opdracht mee, omschrijf hoe je de afspraak hebt ervaren en geef aan wat het met je doet. Kon haar altijd mailen, en kreeg steeds een snelle reactie terug. Het voert te ver om alle afspraken te omschrijven, maar wat was en ben ik blij met haar tips en wat ze mij heeft laten zien en geleerd over mijn patroon. Je moet je er eerst bewust van worden welke gevolgen je eigen handelen heeft voor jezelf maar ook voor je omgeving. Alles moet je natuurlijk zelf doen, jij moet veranderen. Nu voel ik me veel rustiger, weet dat het niets uitmaakt als je je eigen gevoel volgt, ook al gaan anderen daar niet altijd in mee.

Ik ben Esther nog steeds dankbaar voor haar rustige, prettige en duidelijke coaching. Alles ook nog eens in een warme gezellige omgeving, bij haar thuis. Ik kan iedereen die net als ik tegen een burn out aanzat, aanraden, om Esther te raadplegen, en je handvatten te laten geven hoe je er uit kunt komen en om in de toekomst niet weer in dezelfde valkuil te belanden.
HT 18 november 2016

 

Op moeilijke momenten is het fijn in uw eigen moedertaal te kunnen spreken. Omdat ik de Poolse taal beheers kan ik u in uw eigen taal in verlies en rouw bijstaan. Voor meer informatie hierover zie het kopje 'verlies en rouw'. Deze informatie is in het Nederlands. Heeft u vragen, neemt u dan gerust contact op.

In Nederland wonen steeds meer Polen en steeds vaker worden ze hier begraven of gecremeerd. Wonend in een ander land is het juist fijn om die uitvaart vanuit Poolse tradities en gebruiken te organiseren. Ik heb een boekje met Poolse gedichtjes samengesteld en heb een klein bestand met Poolse uitvaartmuziek. Omdat in Polen een uitvaart bijna altijd kerkelijk is - en dus met een pastoor als voorganger - vertel ik hieronder in het Pools wat mijn werk als spreekster bij uitvaarten inhoudt.


Kim jestem? Słów kilka o moim zawodzie.

Obecnie coraz więcej Polaków mieszka w Holandii. Często w trudnych chwilach rodzina jest daleko, a wyrazić swoje uczucia w obcym języku nie jest łatwo. Przy uroczystościach jakich jak pogrzeb bliskich osób chcemy posłużyć się własnym językiem, który najlepiej wyrazi ból utraty. W takich sytuacjach mogę być Państwa tłumaczem, mogę taką ceremonię w języku polskim oprowadzić.

Mieszkałam w Polsce pawie 17 lat. Pięć lat temu wróciłam do Holandii, rozpoczęłam i ukończyłam studia i kursy, które przygotowały mnie do zawodu mistrza ceremonii pogrzebowych i terapeuty.

Wiem, że pożegnania nigdy nie są łatwe. Moja praca też nie jest przez to łatwa, ale chcę pomagać ludziom podczas żałoby, jak również w sytuacjach takich jak utrata pracy, rozwód, ciężka lub śmiertelna choroba, depresja.

Kiedy takie rzeczy nas przerastają warto dać sobie pomóc, uwolnić się od części emocji, myśli. Możemy razem szukać rozwiązania problemów, mówić o nich, uczyć się je zrozumieć i przezwyciężyć. Dojadę do Państwa domu, możemy także spotkać się u mnie.


Pogrzeb świecki

W Polsce pogrzeb świecki jest jeszcze mało znany, w Holandii odbywa się coraz więcej takich ceremonii. Pogrzeb taki prowadzi mistrz ceremonii. Przebieg uroczystości zależy od woli zmarłego i jego rodziny i jest godnym wspomnieniem o osobie, która odeszła. Schemat przebiegu ceremonii, który zostanie Państwu przedstawiony, będzie dobierany i zmieniany wedle Państwa odczuć i potrzeb.

Jako świecki mistrz ceremonii pogrzebowej spotykam się z rodziną zmarłego/zmarłej. Pytam bliskich jakie są ich preferencje, jeśli chodzi o przebieg uroczystości i staram się dowiedzieć o zmarłym/zmarłej jak najwięcej. Najistotniejsza jest mowa, którą wygłaszam w imieniu rodziny. Tekst wspomnienia powstaje podczas tej rozmowy i może zostać zmieniony przez rodzinę. To nie surowy język opisów, lecz język obrazów, symboli i opowiadań. Zmarły/a staje się głównym bohaterem/główną bohaterką pogrzebowej uroczystości.

Podczas ceremonii posługuję się wcześniej przygotowanymi i dobranymi wierszami i symboliką świecy (światła), jest również możliwość odsłuchania ulubionej muzyki zmarłego/zmarłej. To pomaga stworzyć odpowiednią atmosferę podczas pożegnania z bliskim, nadaje uroczystości szczególny charakter a nam pomaga odnaleźć nadzieję i pocieszenie. Każdy z wymienionych wyżej elementów również jest konsultowany z rodziną zmarłego/zmarłej, dysponuję zbiorem wierszów oraz utworów odpowiednich dla tej uroczystości.

W pogrzebach świeckich nie uczestniczy osoba duchowna. Jeżeli na pogrzebie świeckim mają być elementy chrześcijańskie, występują one oczywiście w takim stopniu w jakim życzy sobie rodzina.
Zdarza się też, że rodzina prosi mnie o powiedzenie paru słów o zmarłym w imieniu rodziny, mimo że pogrzeb jest tradycyjny, katolicki, z księdzem.

Moją rolą jest być ustami rodziny i organizować ostatnie pożegnanie według Państwu życzenia. Rodzina ma wpływ na każdy krok prowadzenia pogrzebu. Uważam to za przeogromny przywilej, gdy Państwo pozwalają mi dołączyć się do swojej podróży życia właśnie na tym trudnym jej etapie.

Wanneer u een dierbare bent verloren komt er een moment dat u spullen van die persoon gaat uitzoeken. Vaak is het uitruimen van een huis of het uitzoeken van bezittingen een pijnlijk en verdrietig proces. Ook de kledingkast moet worden uitgezocht. Wat te doen met al die kledingstukken? Misschien kan ik hierin iets voor u betekenen.

Van de meest geliefde kledingstukken kan ik op verzoek een tastbare herinnering maken. Uiteraard sta ik open om iets anders dan de hier gegeven voorbeelden te maken. Naast kleding gebruik ik ook dekbedovertrekken of gordijnstof. Voor een prijsopgave kunt u met mij contact opnemen.

rsz 1tas merle collage
Tas

Een tas gemaakt van een spijkerbroek. De broek is als zodanig nog goed te herkennen en is persoonlijk gemaakt door de naam er op te borduren.
 2tas1 collage cr
Tas

Een tas gemaakt van een werkbroek. Het karakter van de broek is behouden.De zakken zijn te gebruiken als extra opbergmogelijkheden voor uw spulletjes.
 3harige tas collage cr
Tas

De tas is gemaakt van een vest. Een bijzondere, warme en liefdevolle herinnering.
rsz zwarte tas collage
Tas

Een rok verandert in een tas. Voor altijd alles bij je dragen wat je lief is.
1schort collage cr


Schort


Een schort gemaakt van pyamastof en overhemden.
Hierin zijn knoopjes, een etiket, knoopsluiting en een deel van een overhemdzak gebruikt. Uiteraard ontbreken de zakdoeken niet.    

 

rsz  mg 0284a -


Troostdeken

Een troostdeken gemaakt van een dekbedovertrek. Een warme
en liefdevolle herinnering.

rsz tuttel collage


Knuffelpoppetjes

Gemaakt van een t-shirt zijn dit heerlijke, lieve, zachte knuffelpoppetjes.

rsz bronzen schoenen collage


Wandelschoenen

Uitgewandeld getuigen ze van de vele mooie kilometers.
Herinneringen voor altijd vastgelegd door de schoenen te 'verbronzen'.